Nieuws bericht

Datum

Bericht KBZON
KBZON Nieuwsbrief – Blij om je te horen!
Inhoud   – Zicht op zingen zonder 1.5 meter?

KBZON actueel
– Blij om je te horen
– Online Koorcafé van start
– Dochter voor KBZON-medewerker Marlon


Korte berichten
– Startbijeenkomst DirigentenContact
– Aangrijpende uitvoering ‘Mis voor de 21ste eeuw’
– World Choir Games in Vlaanderen
– Recordpoging Sweelinck zingen


Bureau
 
Zicht op zingen zonder 1.5 meter?

Na een zonnige zomerstop pakt KBZON -net als veel koren- de draad weer op! En heel misschien wordt zingen zonder 1.5 meter afstand te bewaren weer mogelijk vanaf eind september. Het kabinet hoopt dat er dan voor de hele samenleving een streep kan door de afstandsregel.

Of dit perspectief werkelijkheid wordt, hangt af van de druk op de zorg en de ontwikkeling van het aantal besmettingen. KBZON en Koornetwerk Nederland adviseren amateurkoren om in ieder geval tot nader bericht het huidige protocol voor de koorsector te blijven gebruiken. Verder verzamelden KBZON en Koornetwerk Nederland een aantal tips en ideeën voor de opstart van je koor.

Stuur deze Nieuwsbrief door binnen je eigen koor, maar deel hem ook met anderen die er misschien belang in stellen. Wil je nog sneller op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Volg KBZON dan ook op Facebook en Instagram.
        KBZON actueel   Blij om je te horen
Nu de koorwereld in Nederland na lange tijd weer gaat opstarten, doet KBZON graag iets extra’s om koren te ondersteunen en inspireren, en om te vieren dat we eindelijk weer samen kunnen zingen. Daarom hebben we componist/arrangeur Jetse Bremer gevraagd om een toegankelijk en voor diverse soorten koren aansprekend lied te maken, op een door Ivo de Wijs speciaal hiervoor geschreven tekst.

Van het nieuwe lied ‘Blij om je te horen’ zijn vijf verschillende arrangementen gemaakt: voor jeugdkoor, vrouwenkoor, mannenkoor, gemengd koor met één mannenstem en gemengd koor SATB, allemaal met pianobegeleiding. KBZON stelt de partituren en bijbehorende oefenfiles gratis ter beschikking aan àlle koren in Nederland, als download via www.kbzon.nl.

We zijn bijzonder verheugd en trots dat het Nederlands Kamerkoor bereid is om een inspirerende opname van het lied te maken, die binnenkort te beluisteren zal zijn via de website van KBZON. Bovendien verzorgt Jetse Bremer zelf op zondagmiddag 3 oktober een live workshop voor koorzangers en dirigenten, waarbij hij het lied zal instuderen en afwerken. Kijk hier voor meer informatie.


Online Koorcafé van start
In nauwe samenwerking met Stichting Maestro start KBZON vanaf september het Koorcafé. Iedere 6 à 8 weken bieden we zo aan koorbesturen gelegenheid om elkaar (online) te ontmoeten, om ervaringen en tips uit te wisselen, maar ook om vragen te stellen aan KBZON en Maestro. Regelmatig is een speciale gast, die met de deelnemers in gesprek gaat rond een actueel koorzang-onderwerp.

Het eerste Koorcafé, met als thema ‘Koorzingen in het nieuwe normaal‘, vindt plaats op woensdag 22 september a.s. van 19.30 tot ca. 20.30 uur. We bespreken onder meer hoe je creatief kunt omgaan met eventuele drempels die je tegenkomt bij het weer opstarten van je vereniging. Speciale gast is Marleen van Os, zangeres bij Wishful Singing. Zij vertelt over het programma ‘Zing Je Sterk’, en gaat met deelnemers in gesprek over waarom zingen zo goed is voor mensen. Deelname aan het Koorcafé is gratis voor KBZON-leden, aanmelden kan hier.


Dochter voor KBZON-medewerker Marlon
Op 14 augustus werd Nomi geboren, dochter van onze gewaardeerde bureaumedewerker Marlon Snoeks. De trotse moeder en haar mooie dochter maken het beiden goed. KBZON wenst het kersverse gezin veel voorspoed en geluk!

Gedurende het bevallingsverlof van Marlon zal Sigrid van den Heuvel haar taken overnemen. Het bureau blijft bereikbaar zoals u gewend bent: telefonisch via (0492) 387 223 (ma-do 9.00-12.00 uur) of via email info@kbzon.nl.
      Korte berichten   Startbijeenkomst DirigentenContact
Koornetwerk Nederland initieert DirigentenContact, een nieuw project voor koordirigenten in Nederland. Met dit project wil Koornetwerk Nederland de sector na de pandemie een positieve impuls geven, door dirigenten te stimuleren in de versterking van hun dirigeerpraktijk. De startbijeenkomst van DirigentenContact  vindt plaats op vrijdag 10 september van 17:00-18:30 via Zoom. Tijdens deze bijeenkomst wordt DirigentenContact gepresenteerd, geven enkele ervaren dirigenten tips en tricks voor een goede opstart met je koor na de zomer, en is er ruimte voor vragen. Lees meer en geef je op voor de startbijeenkomst.
 
Aangrijpende uitvoering ‘Mis voor de 21ste eeuw’
Onder leiding van de nieuwe chefdirigent Lorenzo Viotti verzorgt De Nationale Opera een bijzondere uitvoering van de Missa in tempore belli van Joseph Haydn, ook wel Paukenmesse genoemd. Het belooft een boeiende ontmoeting te worden van muziek, dans, elektronische compositie en video. Een glansrol is weggelegd voor koor en solisten van DNO. Kijk hier voor meer info en kaarten.

World Choir Games in Vlaanderen
De World Choir Games, de grootste zangwedstrijd voor koren ter wereld, komt in oktober naar Vlaanderen. Op deze ‘Olympische Spelen voor koren’ kunnen niet alleen koorzangers hun hart ophalen, maar ook muziekliefhebbers in de brede zin van het woord. Naast de koorcompetities zijn er namelijk tal van andere activiteiten als workshops, concerten en muzikale wandelingen. De WCG zijn van 30 oktober tot 7 november. Kijk hier voor alle info.
 
Recordpoging Sweelinck zingen
In 2021 wordt de 400e sterfdag herdacht van Jan Pieterszoon Sweelinck, een van Nederlands grootste componisten. Op zaterdag 23 oktober wordt er een ‘re-koor-poging’ gedaan om het wereldrecord ‘met zoveel mogelijk zangers polyfoon werk van Sweelinck zingen’ te verbreken. Na aanmelding ontvang je de geselecteerde werken per mail, zodat je ze thuis kunt instuderen. Op de dag zelf is er een workshop van countertenor Tim Braithwaite, waarin deze werken aan bod komen. Kijk hier voor info en aanmelden.
        Bureau KBZON   Stationsstraat 4
5701 MK Helmond
Telefoon: 0492-387223

Openingstijden:
ma-do 9.00-12.00 uur
info@kbzon.nl
www.kbzon.nl   Muziekbibliotheek
Marlon Snoeks (ma t/m do)
Telefoon: 0492-387223
bibliotheek@kbzon.nl

Servicebureau
Sigrid van den Heuvel (di & do)
Telefoon:  0492-387224
servicebureau@kbzon.nl   Facebook Link Website  

fijn je weer te zien