Uit het bestuur

Datum

Interview KBZON met Hay Hilberts

AlsoSprach “ Hay Hilberts”60 jaar koorlid !

Interview Hay Hilberts bij zijn 60 jarig koorjubileum van Koninklijk Gemengd Koor Orpheus te Venlo.
Hay Hilberts is sinds 1 januari 1959koorlid van Orpheus.Tijdens de bijeenkomst op 10 november 2019is hij gehuldigd en benoemd tot erelid van Orpheus.Wat opvalt is dat Hay oogt alsof hij 59 is en zeker geen 79.
Hij is rustig en bescheiden van aard . Is sportief en kijkt de kat uit de boom. Na diverse onderwerpen te hebben aangesneden komt Hay gelukkig langzaam los.

Wie is Hay en waarom zingt hij al 60 jaar bij Orpheus?
Via de MULO is hij in aanraking gekomen met de klassiek muziek en dat heeft hem via allerlei omzwervingen niet meer losgelaten. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat hij er zijn geliefde Marian heeft ontmoet.

Hay zoekt bij Orpheus 2 zaken nl. muzikale kwaliteit en sociale contacten. Beide zijn voor Hay belangrijk, maar moeten duidelijk in balans zijn. Er moet tijdens repetities, concerten, concertreizen, uitstapjes , contacten duidelijk sfeer zijn. Het koor moet voelen als een warm bad, maar het moet niet alleen gezellig zijn. Want na 60 jaar geeft Hay aan dat hij nog steeds gaat voor de grotere projecten met muzikale uitdagingen .
Hij noemt in deze bv het Stabat Matar van Jenkins. Hij heeft daarbij ook een duidelijke mening. We kiezen nu voor een grote variatie in de huidige muziek met vele kleine werken,maar we zouden als koor weer terug moeten naar bv het uitvoeren van een hele opera of grotere werken. Deze werken moeten passen bij het koor ,maar moet ook te financieren zijn.

Is Hay na 60 jaar passief?
Nee dus. Hij heeft door zijn enorme koorervaring en als bestuurslid / archivaris nog genoeg ideeën hoe Orpheus in de toekomst verder kan en ook weer nieuwe leden kan werven. Dus Hay gaat door met het koorzingen, waarbij hij de uitdaging zoekt en Orpheus verder brengt in de toekomst.

Hay Hilberts een koorlid waar je trots op kunt zijn en die het koor verder brengt.

Jacques Merkx Directeur
KBZON20191114

Geef een reactie

fijn je weer te zien